Grilování je perfektní způsob, jak si užít pobyt na vzduchu a zároveň si pochutnat na něčem dobrém. Grilování je synonymem pro pohodové setkání s rodinou a přáteli, navození uvolněné atmosféry a užívání si zábavy bez omezení. Grilování je výzva pro mistry kuchaře i pro naprosté amatéry. Maso, zelenina, sýry, ryby, houby i pečivo chutnají na grilu zkrátka jedinečně.
Grilování na uhlí
Grilovat na dřevěném uhlí patří ke klasice. Vyvolává to více přirozený způsob přípravy pokrmů, navíc vyžaduje trošku zdravé šikovnosti při rozdělávání ohně a udržování vhodného žáru. Gril na dřevěné uhlí dodává jídlu vynikající chuť. Grily s otevřeným topeništěm, s poklopem, modifikace s udírnou nebo jiné hybridní typy, případné i oblíbené grily závěsné – nabídka je opravdu široká.
Grilování na plynu
Méně pracnou variantu přináší plynový gril. Výhodou tohoto typu je snadná manipulace, bezproblémové zajištění potřebné teploty, regulace žáru, menší až nulový zbytkový odpad, a především velká pracovní plocha. Plynové grily je možné využít k rychlému připravení jídla kdykoli během dne i k jeho dodatečnému ohřevu. V některých variantách je k dispozici i s praktickým bočním vařičem. Plynové grily zajišťují vysoký komfort užívání. Chytré poklopy jsou vybavené i ukazatelem vnitřní teploty.
Šikovné pomůcky ke grilování
Veškerou práci kolem grilu si můžete snadno ulehčit a zpříjemnit využitím grilovacích potřeb. Velký výběr tvoří grilovací sady nářadí. Pro úpravu ryby se hodí speciální grilovací rošty. Pokud máte rádi špíz, usnadní vám přípravu grilovací jehly, k přípravě hamburgerů vyzkoušejte jedinečnou formu. Pracovní plochu rozšíří litinová deska a k ohřevu pokrmů pak poslouží litinová pánev. Pokud chcete udržet trvalou teplotu jídla, k dispozici je i přenosné ohniště.
Důležité je čištění grilu. Perfektní péči zajistí praktické čistící kartáče. K uskladnění a ochraně povrchu grilu je pak určen ochranný obal.