Jak si vybrat správný žebřík?

Dostat se na vyšší místa může být někdy trochu obtížné. Ať už potřebujete dosáhnout na vrchní skříňku v kuchyni, nebo opravit střešní tašky, bezpečný a stabilní žebřík je tím nejlepším pomocníkem. Ale jak si vybrat ten správný žebřík? Na co je potřeba myslet a jaké typy žebříků nám trh nabízí? Na tyto otázky se podíváme v následujícím článku.

 

1. Typ žebříku: Je několik základních typů žebříků, které se liší svým využitím.

- Jednostranné žebříky jsou nejčastěji používané v domácnostech pro jednoduché úkony jako je malování nebo třeba mytí oken. Je potřeba ho vždy o něco opřít např. zeď, nebo větev.

- Dvojstranné žebříky mají schopnost stát samostatně a jsou ideální pro práce, kde potřebujete mít obě ruce volné jako je malování pokoje, práce na stromech apod.

- Teleskopické žebříky jsou skvělé pro práce, kde potřebujete dosáhnout velkých výšek, ale zároveň potřebujete žebřík snadno přenášet a skladovat.

- Trojdílné žebříky jsou univerzální žebříky, které poslouží jako štafle, štafle s vysunutou jednou stranou, nebo opěrný žebřík. Využijete je na zahradě, na stavbě, při řemeslných, zemědělských pracích, apod. S multifunkčními možnostmi použití se z něj stává ideální nástroj pro různé pracovní úkony.

- Kloubové žebříky jsou nesmírně praktickou pomůckou při nejrůznějších pracovních úkonech. Díky svému specifickému výklopnému mechanismu se mohou přizpůsobit různým situacím a potřebám. Tento žebřík je univerzální nástroj, který vám usnadní práci ve výškách, ať už se jedná o domácí úkony nebo profesionální práce. Další výhodou kloubového žebříku je jeho možnost použití jako stojanu nebo lešení. To oceníte při delších pracích, kde potřebujete mít obě ruce volné a zároveň pracovat ve stabilní a bezpečné výšce. To se může hodit například při instalaci oken, opravě střechy nebo při řezání stromů.

- Štafle a schůdky jsou vhodné pro práce, kde potřebujete být ve výšce delší dobu. Jsou vhodné hlavně na domácí práce.

 

2. Délka žebříku:

Při výběru žebříku je jedním z nejdůležitějších kritérií určitě jeho délka. Ta by měla být dostatečná pro všechny úkony, které budete potřebovat vykonat, ale zároveň by neměla být příliš velká, aby nebyl žebřík těžkopádný a nepohodlný na manipulaci.

Při výběru délky žebříku se řiďte následujícími zásadami:

  • Bezpečná výška: Při práci na žebříku by měly být vaše nohy vždy minimálně na čtvrtém stupni od vrchu žebříku. To znamená, že pokud potřebujete dosáhnout výšky 2 metry, měl by být váš žebřík minimálně o 1 metr vyšší.
  • Přesah: Pokud budete žebřík opírat o zeď nebo jiný povrch, měla by jeho vršek přesahovat místo opření minimálně o 1 metr. Tento přesah zaručuje stabilitu žebříku a zabrání jeho případnému sklouznutí.
  • Úhel náklonu: Žebřík by měl být vždy natočený pod správným úhlem - to je zhruba 75 stupňů. Tento úhel zajistí, že bude žebřík stabilní a bezpečný. Pokud je žebřík příliš strmý, může se snadno převrhnout. Pokud je naopak příliš položený, může se snadno uklouznout.
  • Délka při skladování: Nezapomeňte také zvážit, kde budete žebřík skladovat. Měl by se vejít do vašeho skladovacího prostoru, aniž byste museli manipulovat s jeho délkou nebo tvarovat.

Správná volba délky žebříku je klíčová pro vaši bezpečnost a pohodlí při práci. Vždy si tedy před nákupem dobře promyslete, jak vysoko budete potřebovat dosáhnout a jaké jsou vaše možnosti pro skladování žebříku.

 

3. Nosnost: Při výběru žebříku je důležité také zvážit, jakou zátěž bude žebřík muset unést. Nezapomeňte připočítat nejen svou vlastní hmotnost, ale také hmotnost nástrojů a materiálů, které budete potřebovat při práci.

 

Při výběru žebříku je tedy důležité zvážit jak jeho typ, tak i délku, materiál a nosnost. Vybrat si správný žebřík může být náročné, ale pokud budete mít jasno v těchto základních parametrech, určitě si vyberete ten správný.