Jak na péči o váš trávník před zahájením sezóny

Ještě před tím, než vysvitne první slunce na delší dobu a netrápí nás ranní mrazy, je dobré Váš trávník připravit na týdenní sečení. Pro tyto účely slouží provzdušňovače trávníku nebo-li vertikutátory, pozor nezaměňovat s vertikulátory ???? Takové slovo totiž neexistuje. Pojďme se společně podívat, jaké jsou v tomto směru možnosti a především rozdíly.

Elektrické provzdušňovače

Provzdušňovač s přívodem proudu elektrickým kabelem je opravdu dobrý pouze pro menší typy zahrad, tedy trávníků. A nejlépe ještě bez stromů a keřů, které by Vám v práci, a především manipulaci s kabelem překážely. Po většinou nedisponují velkým sběrným košem ani šířkou sečení (provzdušnění). V tomto případě je koš ovšem potřeba, protože nemulčujete jako při sečení, kdy Vám posekaný porost slouží jako budoucí hnojivo, ale pomocí vertikutátoru se zbavujete již neživé, suché staré trávy. Tu je třeba odnést třeba na kompost.

AKU provzdušňovače

Vertikutátory na jejichž výkon Vám stačí pořádná baterie. Rovněž, jako výše zmíněné elektrické provzdušňovače, se nehodí úplně na velké pozemky, protože kapacita, i když třeba 40V baterií není nekonečná, ale vyhnete se tak nepříjemné manipulaci s elektrickým přívodem a vyhýbání se tak překážkám je o dost snazší. Nikdo ovšem neříká, že si během oběda nemůžete odpočinout, baterie nabít a pokračovat tak odpoledne. Dosáhnete tak o hodně většího výsledku. Drtivá většina provzdušňovačů disponuje dvě typy vyměnitelných rotačních válců. Buď s pružnými drátky, které slouží právě k vytrhání již odumřelého porostu a poté válcem, který je osázen noži, které budoucí trávník provzdušní.

Benzínové provzdušňovače

Vertikutátory na benzín Vám pomohou už opravdu komplet všude. Jejich pořizovací cena je možná o trochu vyšší, starost a údržba možná i trochu větší, ale zase se bavíme o zařízení, které Vám vydrží 20 let a které použijete dva krát ročně. Tady již Vám žádné stromy či keře nepřekážejí, zároveň nejste závislý na délce kabelu nebo kapacitě baterií. Také šířka „sečení“ provzdušňování je násobně větší a Vaše práce je tak efektivnější.

Závěrem

Jako odborníci přes zahradu, techniku a samotní nadšenci tímto směrem z malého města, musíme konstatovat, že provzdušňovače či vertikutátory se staly nedílnou součástí naší zahradní výzbroje. Po vlastních zkušenostech jsme zjistili, že tvrdá příprava trávníku, která opravdu ale zabere celý den, se vyplatí. Pokud si s tím tu dřinu dáte a použijete na Váš trávník obě sady válců, to znamená nejdříve se válcem s „vidličkami“ zbavíte již neživého porostu a dalšího nepořádku a poté využijete válce s noži na vytvoření pravidelných rýh na provzdušnění. Takto připravený trávník na sezónu, který ještě před deštěm okořeníte o nějaké to osivo, nebude vypadat daleko od golfového hřiště. Ať už kvalitou nebo barvou.